MAD RIVER GLEN
Fayston, VT

MAD RIVER GLEN
Fayston, VT

Mad River Glen Basebox renovation Mad River Glen renovations Mad River Glen new patrol building Mad River Glen patrol building interior new Mad River Glen patrol building ski storage Mad River Glen patrol ski room Mad River Glen basebox kitchen renovation Mad River Glen basebox new restaurant kitchen Mad river GLen basebox restaurant renovation Mad River Glen bar window

EXPECTED COMPLETION
2021

MAD RIVER GLEN

Fayston, VT

Facing a need to address various accessibility and life safety issues in its base area buildings, the shareholders at the iconic Mad River Glen ski area saw an opportunity to improve the buildings’ operational and energy efficiency as well. With careful attention to its history and unique charm, VIA designed improvements to the Basebox including mechanical and structural upgrades, an elevator and new stairways, and a complete renovation of the kitchen area for improved safety and efficiency. A more open floorplan offers greater flexibility for in-season functionality and expands opportunities for off-season use. Part of Efficiency Vermont’s deep energy retrofit program, the renovation is targeting a 40-50% reduction in energy use. In addition, low-carbon insulation and regional lumber for siding help mitigate the project’s carbon impact. The Mad River Glen Co-op chose to completely replace the patrol building to provide more functional space for patient care, storage, and patrol staff and ski school instructors within a sound, high performance net-zero building.

VERMONT INTEGRATED ARCHITECTURE, PC │ 137 MAPLE STREET, SUITE 29B MIDDLEBURY, VT 05753 │ 802-989-7249